fbpx

Kisfüge

háttér banner

Célunk az egészséges fizikai és lelki állapot megőrzése, valamint a már meglévő problémák kezelése.

Gyógytorna Gyermekeknek

Mi a DSZIT?

A DSZIT – Dinamikus Szenzoros Integrációs Terápia A szenzoros integráció egy természetes és komplex folyamat, amely során az idegrendszer szervezi és feldolgozza a külvilágból érkező látási (vizuális), hallási (akusztikus), tapintási (taktilis), íz és illat ingereket, illetve ezeket szintetizálja a saját testünkből érkező információkkal. Ez egy nagyon bonyolult és nehéz feladat az idegrendszer számára, amely során a sokféle érzékletnek az összerendezésében időnként zavar, elakadás léphet fel. A dinamikus szenzoros integrációs terápia (DSZIT) egy olyan mozgásfejlesztő eljárás, melynek célja a szenzoros rendszer fejlesztése és az érzékszervi ingerek hatékonyabb integrálása. A DSZIT a gyermek ösztöneire erősen alapoz, a saját belső indíttatású mozgásaira építve támogatja az összerendeződést. Alapvető szemlélet a gyermekbe vetett hit és bizalom. A terápia a legősibb érzékek, a tapintás és az egyensúlyérzék ingerlésén keresztül segíti az idegrendszeri érést. Alapja a mozgás és a játék, ami a gyerekek legközelebbi önkifejezési formája. Izgalmas, színes eszközök biztosítják a pozitív érzékszervi élményeket: különféle hinták (sztreccs, teherautó gumi, csepphinta, létra, laphinta), billenő lapok, egyensúly eszközök, taktilis lépőlapok, nagyméretű labdák, hengerek, különféle anyagokkal teli úgynevezett szenzoros dobozok, amik mind a taktilis és a vesztibuláris rendszer ingerlésén keresztül segítik elő a két agyfélteke harmonizálását, illetve a mindennapi életben elengedhetetlen készségek fejlődését.

vizsgálat és terápia

Keressenek bizalommal, ha 2-8 éves gyermekükre az alábbiak közül több is igaz: ● túlérzékeny, kerüli vagy éppen keresi a sok ingert ● rosszul viseli a váltásokat, a változást, az új környezetet, nem akar kipróbálni új dolgokat ● kiborul a tesó rágásának hangjától, az erős szagoktól és a hangos dolgoktól ● nem nyúl a homokhoz és bizonyos ételekhez sem, szúr a címke, minden ruha kényelmetlen és ezért nehéz az elindulás bárhová ● nem szereti az érintést és kiborul, ha a szomszéd néni megsimogatja ● mindent meg kell érintenie, vagy folyton nekiütődik valaminek, folyamatosan hangokat ad ki ● nehezebben kapcsolódik, illeszkedik be társai közé ● környezete szemében kicsit fura szokásai vannak ● túl gyors, állandóan pörög, kapkod egyik tevékenységtől a másikig, türelmetlen ● túl lassú, gyakran ábrándozik, elkalandozik és nehéz kivárni, míg megeszi pl. a vacsorát ● kissé ügyetlen és bátortalan, vagy épp túl bátor és nem érzi a veszélyt, mindenre felmászik, folyamatosan veszélyes helyzetbe sodorja magát ● az idegrendszere gyakran túltelítődik és elveszti az önuralmát, dührohamai vannak és időnként az egész család romokban hever ettől

Sereg Melinda

DSZIT Terapeuta

SzolgáltatásIdőtartamÁr
Egyéni foglalkozás50 perc10 000 Ft
Csoportos foglalkozás 2-4 fő50 perc7 000 Ft

Mi a konduktív pedagógia?

A konduktív pedagógia komplex folyamat tervezése, tevékenységen alapuló aktív tanulás, célokon és feladatokon keresztül. Fontos feladata, a központi idegrendszer sérült és az ép gyermekek személyiség-, képességfejlesztése és a prevenció(megelőzés). Az egyéni feltételekre tekintettel elősegíti a gyermekek értelmi, érzelmi, testi és szociális fejlődését. 0-7 éves korig várom a gyerkőcöket és szüleiket! Ha bármiben segítségére lehetek vagy csak bizonytalan gyermekének fejlődésével kapcsolatban, hívjon bátran! ​ Szeretettel várom a 0-7 éves kor közötti kisgyermeket nevelő szülők jelentkezését!

kinek nyújt segítséget?

0-7 éves korú gyerekeknek, akik központi idegrendszeri sérüléssel rendelkeznek: - megkésett vagy rohamos mozgásfejlődést mutatnak, - izomtónus eltéréssel rendelkeznek (túl laza vagy túl feszes izomtónus), - kúszása, mászása szabálytalan, féloldalas, nem váltott kezes, - önállóan nem képesek ülni / ülő helyzetben tartásuk nem megfelelő, - bokája álló helyzetben befelé dől, telitalpon állnak, járnak. Azon kisgyermekeknek és idősebbeknek, akik: - központi idegrendszeri sérüléssel rendelkeznek, - megkésett mozgásfejlődésűek, - mozgáskoordinációja gyenge, - a nagymozgásokban ügyetlenek (nem ugrik páros lábon, sokszor elbotlik, járása/futása nem harmonikus stb.), - a finommozgásokban ügyetlenek (bizonytalan/erőtlen fogás, nem megfelelő csippentés stb.), - bokasüllyedéssel, lúdtalppal rendelkeznek, - tartáshibákkal küzdenek, - egyensúlyproblémákkal rendelkeznek.

Pfaffenrot terápia

A Pfaffenrot-féle terápiát az 1970-as években kezdte el kidolgozni dr. Waldemar Pfaffenrot orosz ortopéd- és rehabilitációs szakorvos. A terápiás eljárás, alapja a manuális orvoslás. A terápia során módosított miofasciális technikát, akupresszúrát, reflexzóna kezelést, mobilizálást, nyújtást/tonizálást alkalmazunk. A módszer célja a prevenció, a mozgató szervrendszer másodlagos patológiás elváltozásainak csökkentése, megszüntetése, illetve az izomtónus normalizálása.

Milyen órákon lehet résztvenni?

Az első órán felmérjük a gyermeket, majd a vizsgálat után terápiás tervet készítünk, melyet megbeszélünk a szülővel. Ennek a tervnek alapján haladunk előre az órákon.

Óvári KRISZTINA

konduktor

SzolgáltatásIdőtartamÁr
Konduktív terápia45 perc9 000 Ft
Konduktív terápia30 perc7 000 Ft
Konduktív állapotfelmérés és tanácsadás45 perc10 000 Ft
Tipegő és Manó torna (5-7 fő)/ Bérlet50 perc4 000 Ft/ 16 000 Ft
Konduktív Pedagógiai vélemény írása6000 Ft
Fehér Kuruc Petra

Fehér-Kurucz Petra

Konduktor-tanító, Pfaffenrot manuálterapeuta, Aromatouch kezelő

SzolgáltatásIdőtartamÁr
Konduktív terápia45 perc9 000 Ft
Konduktív terápia30 perc7 000 Ft
Konduktív állapotfelmérés és tanácsadás45 perc10 000 Ft
Pfaffenrot Terápia állapotfelmérés45 perc10 000 Ft
Pfaffenrot Terápia fejlesztés45 perc9 000 Ft

Mi a TSMT?

A TSMT a Tervezett Szenzomotoros Tréning rövidítése, a módszer megalkotása és kidolgozása Lakatos Katalin nevéhez kötődik. A TSMT torna a nagy-és finommozgások fejlesztésével érleli és strukturálja az idegrendszert. A foglalkozás menete kötött, személyre, tünetre szabott feladatsorokba rendezett, a gyermek fejlődésének megfelelően építkezve fokozatosan nehezedik. A Tervezett Szenzomotoros Tréninget minden esetben megelőzi a Longitudinális Komplex Vizsgálat (LongiKid), amely 3 hónapos kortól 11 éves korig sikeresen alkalmazott diagnosztikai modul. Amennyiben a vizsgálat által igazolható az organikus éretlenség, akkor az eredmények tükrében egyéni vagy csoportos TSMT foglalkozás megkezdése javasolt.

Longitudinális komplex vizsgálat és TSMT terápia

Várom szeretettel azokat a gyermekeket, akiknél az alábbi tünetek közül egy vagy több jellemző: ● Megkésett a beszédfejlődés ● Mozgásfejlődés a tipikustól eltérő: megkésett vagy felgyorsult ● Rövid figyelmi kapacitás, koncentrációs probléma ● Szinkronfunkciók alulműködése ● Kortársaihoz képest lassúság vagy impulzivitás ● Hiperaktív (ADHD) ● Sajátos nevelési igényű (SNI) ● Téri tájékozódás, lateralitás nehezítettsége ● Gyenge mozgáskoordináció, ügyetlenség a gyermekkori sportjátékokban ● Éretlen a finommotorika és a grafomotorika ● Tanulási, beilleszkedési, viselkedésbeli problémák ● Kontrollfunkciók gyengesége ● Regulációs zavarok (evés -, alvás - problémák) ● Szenzoros feldolgozási zavarok (SPD)

Freiné Puskás Éva Tanúsított TSMT terapeuta

Csoportos TSMT terápia

Várom szeretettel azokat a gyermekeket, akiknél az alábbi tünetek közül egy vagy több jellemző:

 • Beszédfejlődés zavara, vagy akadályozottsága

 • Mozgásfejlődési bizonytalanságok, elakadások, ügyetlen mozgáskivitelezés

 • Figyelmetlenség, koncentráció problémája az alábbi területekre:

  • Rövidtávú memória, rövidtávú munkamemória

  • Egyidejű többcsatornás figyelem

  • Feladatok sorrendjének megjegyzése

  • Önálló munkavégzés

 • Tanulás alapú zavarok, tanulási veszélyeztetettség (diszkalkulia, diszlexia, diszgráfia)

  • Téri tájékozódás nehezítettsége

 • Jobb-bal oldal megkülönböztetés bizonytalansága

 • Szinkronfunkciók gyengesége

 • Viselkedésbeli problémák:

  • Szorongás, önbizalomhiány

  • Kontrollfunkciók gyengesége, enyhe hiperaktivitás

  • Társas helyzetek elfogadása, társakkal együttműködés

 • Szenzoros feldolgozási zavarok (SPD)

Kovács Enikő Tanúsított TSMT terapeuta

További tudnivalók

Fontos, hogy a csoportos tornában résztvevő gyermekek együttműködőek legyenek, és képesek legyenek 4-8 fős csoportban önállóan, vagy kevés segítséggel dolgozni. Látványos eredményt lehet elérni mozgásukban bizonytalan, hiperaktív, iskola-éretlen, vagy bizonytalan gyerekeknél, akiknek a figyelmi funkciói mindenképpen fejlesztésre szorulnak.
A terápia tornatermi körülmények között, ingergazdag környezetben történik, jellemzően szülők nélkül – ez alól kivételt képeznek a babacsoportok, valamint az súlyosan megkésett, de csoportba integrálható gyermekek csoportjai. Egy-egy csoport 4-8 főből áll, akik homogén, azonos tudásszinten állnak, így személyre szabott tréningek megtanulására alkalmas. A terapeuta előre berendezett teremben vezeti a gyakorlatokat, meghatározott tréningelemek szerint. Az alkalmazott feladatok a konkrét műveleti időszak nagymozgásos feldolgozása, a figyelem jobb irányíthatósága, a szenzomotoros szinkronok, a praxis javulása, a testvázlat, a térbeli tájékozódás, a lateralitás, a dominancia beérése mellett a szerialitás, a ritmusérzék és a motoros kreativitás, az egyidejű többcsatornás figyelem fejlődését is elősegítik, s emellett az úgynevezett primitív/csecsemőkori reflexprofil integrációját is kialakítják. E készségek és képességek a sikeres iskolai beválás nélkülözhetetlen alapját képezik.
A TSMT II terápia alkalmanként 45-90 percig tart, hetente 2-3 alkalommal. A tréningek rendszerint a tanév rendjét követik, így szeptembertől júniusig érdemes a gyermeket a látványos eredmények érdekében beíratni. A tréningek kéthetente nehezednek, és a feladatok súlyozása is tréningsorról tréningsorra változik. A kontrollvizsgálat a csoportos terápia esetén a tréningsorok befejezése után, év végén javasolt, ennek eredménye jelzi, hogy a gyermek javasolt-e további – haladó csoportban végzett - terápiára, vagy más fejlesztéssel, sporttal tudják kiváltani a TSMT II alkalmakat.

Freiné Puskás Éva

Freiné Puskás Éva

TSMT terapeuta

SzolgáltatásIdőtartamÁr
Konzultáció50 perc9 000 Ft
Longitudinális Komplex Vizsgálat 5 év alatt120 perc16 000 Ft
Longitudinális Komplex Vizsgálat 5 év felett120 perc18 000 Ft
Torna betanítása50 perc11 000 Ft
Kontroll50 perc9 500 Ft
Írj nekünk és visszajelzünk!
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.