Sulyok Melinda

FDM terápia

AZ FDM egy újfajta terápiás módszer! A technika ízületi, izom, vagy kötőszöveti FÁJDALMAKRA ad megoldást. A módszer abban új, hogy nem a diagnózis, hanem a fájdalom leírása, a fájdalom milyensége alapján kezel.
Az FDM szó egy rövidítés:
F, mint Fascia- az az kötőszövet. A kötőszövet az a hártyás rész, ami az egész testünket beborítja. Például ez tartja a belszerveinket, illetve kötőszöveti pólyában fekszenek az izmok is, a lényeg, hogy mindenhol ott van a testünkben. Amikor csirkét puculunk ez aaz a hártyás rész, amit szeretnénk mindig leszedni. A terápia lényege, hogy a terapeuta a kötőszöveteken dolgozik és azon keresztül ér el változást más helyeken, izületeken, izmokon, csontokon.

D,mint Disztorzio. Ez annyit jelent, hogy elcsvarodás, torzulás. Nagyon sok mozgásszervi vagy egyéb fájdalom abból ered, hogy ezek a kötőszöveteket valamilyen sérülés érte. Tehát disztorzióban vannak.

M, mint Modell. Ez azt jelenti, hogy a terapeuta nem diagnózisban gondolkodik, hanem egy modellben, aminek az alapja az, hogy hogyan írja le a páciens a fájdalmat.

Milyen esetekben tud segíteni?

Az FDM fájdalomcsillapító módszer, ezért minden olyan esetben tud segíteni, amikor valamely testrészünkben fájdalmat érzünk. Például: derékfájás, nyakfájás, vállfájás, térdfájdalom, csípőfájdalom, fejfájás. Sokaknak úgy tűnhet, hogy ez egy új masszírozási módszer, az egyezés az, hogy mindkettő módszert kézzel végzi (esetleg eszközökkel) végzi a terapeuta, azonban a masszázs az izmokat lazítja el, az FDM pedig a kötőszöveteken keresztül lazít és ezáltal gyors fájdalomcsökkenést tud elérni.

MiTörténik az órákon?

A terapeuta kikérdezi a pácienst a fájdalom tulajdonságairól. Milyen a fájdalom, hányas erősségű, milyen hosszan, milyen mélyen fáj. Az elhangzottakat értékeli és ezután kezdődik meg a kezelés, amely manuálisan történik.