fbpx

Evésközpontú tanácsadás

Nagyon sok családban előfordul, hogy a gyermek keveset eszik, válogat. Egy szülőnek nagy stresszforrás az, hogyha nem tudja egészségesen táplálni kisgyermekét, mert nem eszi meg a gyümölcsöt, zöldséget. A sültkrumpli, a virsli és a tészta mellett nem eszik meg más ételt. Nem tud változatosan enni, a reggeli, ebéd, vacsora ugyan abból a 3 fajta ételből áll. Gyakran előfordul, hogy megragadnak a gyermekek  a tápszernél, bébiételnél. 
Szülőként már tehetetlennek érezzük magunkat, nem tudjuk mitévők legyünk, mivel próbálkozzunk, hogy „rendesen” egyen a gyermekünk.  
 
Közös munkával, megkeressük miért eltérőek a gyermeke étkezési szokásai, ha szükséges további szakemberek bevonásával találunk megoldást.
Azt tapasztalja, hogy  gyermeke:
válogat? 
-nem eszi meg a főtt ételt, vagy csak az üres tésztát, pizzát, kenyér belsejét stb.? 
-kerüli a különböző állagú, színű, halmazállapotú, hőmérsékletű ételeket, italokat? 
-ha összekeveredik a tészta, rizs, hús a mártással már nem eszi meg?
-már az étel illatától, nemcsak az ízétől, szájához érintéstől, kóstolástól rosszul van, fintorog, öklendezik?
-mesével kell elterelni a figyelmét, csakhogy egyen?
-gyakori, hogy édességet ad neki, hogy legyen valami a gyomrában? 
-aggódik, hogy nem gyarapszik megfelelően, éhezik (státuszvizsgálatokon nem megfelelően alakul a percentilis görbe)?
 
Egyre több gyermeknél előfordul, hogy szelektív evő, ezen tudunk segíteni, ma már egyre több szakember foglalkozik ezzel a problémával. 
 
Az evésfókuszú tanácsadás nem egyenlő az evésterápiával, ez egy út az okok feltárása, megoldása felé. 
 
Keressen fel bátran, az evésfókuszú tanácsadás során ezekre a kérdésekre keressük meg együtt a választ, a leendő utat, mely az egész családnak segítséget, megnyugvást nyújthat.
Abban az esetben, ha szenzoros integrációs zavarral állunk szemben, evésfókuszú szenzoros fejlesztést tudok javasolni, amire a továbbiakban nálam tudnak időpontot egyeztetni a tanácsadás után.
A felmérés minimum 2-3 alkalomból áll (anamnézis felvétel, gyermeke étkezésének elemzése, étkezési szokásainak átbeszélése, otthoni szokások megismerése stb.)
 

Gyógypedagógiai szolgáltatások