fbpx

Kisfüge

EGyéni gyógytorna

A gyógytorna egy személyreszabott mozgásterápia, melyet mozgásszervi problémák enyhítésére használunk. Egy adott probléma megoldásához mindig az egész testet nézzük és ennek a funkcionális szemléletnek a fényében speciális gyakorlatokkal erősítjük, vagy nyújtjuk az izmokat, növeljük az ízületek mozgásterjedelmét, fejlesztjük az egyensúlyt, fájdalmat csillapítunk vagy akár különböző manuális technikákat alkalmazunk.

Ajánljuk az egyéni gyógytornát az alábbi esetekben:
- mozgásszervi problémák (nyakfájás, derékfájás, irodai munka miatti túlterheltség a hátban)
- ízületi-, izom-, szalagsérülés után
-műtétek felkészítésére, műtétek után
- neurológiai kórképek enyhítésére
-fájdalomcsillapításra
-csontritkulásnál
-protézis műtétek után
-hegek oldásánál, kezelésénél
-ízületi kopások esetén

SCHROTH TERÁPIA

A Schroth módszer jelenleg a leghatékonyabb konzervatív kezelés a gerincferdülés kezelésében. A gerincferdülésnél nem csak oldalirányú az elhajlás, hanem meg is csavarodnak a csigolyák, ennek következtében alakulhatnak ki a bordapúpok. Ennek a módszernek a lényege, hogy a gerincet aktívan, maximálisan nyújtott helyzetbe hozzuk és korrigáljuk a görbületeket speciális légzés és különböző törzsizom gyakorlatok alkalmazásával. A korrigált helyzetet fixáljuk, ezáltal csökken a görbület mértéke, csökken a bordapúp, a megnyúlt izmok megerősödnek, a letapadt izmok megnyúlnak, normalizálódik a testkép.Nagy fokú gerincferdülés esetén további szakemberek bevonása is szükséges lehet a megfelelő terápiához!

MCKENZIE TERÁPIA

A McKenzie terápia lényege, hogy mechanikailag, különböző gyakorlatokon keresztül hatunk a gerincre. Ez a módszer egy AKTÍV mozgásterápia, melyet pontos felmérés után személyre szabottan állít össze a gyógytornász. Előnye, mivel egy aktív mozgás, hogy a páciens, miután elsajátította a feladatokat, az otthonában is végezheti. A pontos diagnózis felállításához nem feltétlen szükséges képalkotó eljárás (CT, MR), azonban, a szakember ezeket javasolhatja.Fontos, hogy ezt a terápiát csak megfelelő képesítéssel rendelkező gyógytornászok és orvosok alkalmazhatják.

Mulligan terápia

A Mulligan módszernél az az alapvetés, hogy ha egy adott ízület nincs megfelelően a helyén, az fájdalmat okozhat az adott ízületben, vagy a körülötte lévő izmokban, kötőszövetekben is. Ezt az ízületi hibát ha megfelelően korrigáljuk, és normális pozícióba helyezzük az ízületet, mozgás újból fájdalommentessé válik. Ennél a technikánál a gyógytornász manuálisan egy adott fogást alkalmaz, közben a páciensnek aktív mozgást kell végeznie.

FDM terápia

Az FDM terápia egy manuális technika, tehát a gyógytornász, amikor ezt a módszert alkalmazza, végig kézzel dolgozik a páciens testén. A technika lényege, hogy a kötőszöveti letapadásokat oldja fel, ezáltal csökkentve a fájdalmat az adott testrészen vagy növelve az adott ízület mozgásterjedelmét. Nagyon népszerű fájdalomcsíllapítási technika!

KINEZIO TAPE

A Kinezio Tape egy elasztikus szalag, melyet a bőrfelszínre ragasztunk. A tape nincs átitatva gyógyszerrel, hatását a különböző ragasztási technikák adják, ezért is fontos, hogy szakember ragassza fel. A bőrre ragasztva egy emelő hatást hoz létre, mely segít az izomtónus normalizálásában, gyulladások csökkentésében, javítja a vér és nyirokkeringést, valamint a fájdalomcsillapító hatású. Ezt a kezelést lehet önmagában is használni, de igazán gyógytornával vagy gyógymasszázzsal együtt alkalmazva fejti megfelelő hatását.

FLOSSING

Medical Flossing terápiában egy latex szalagot alkalmazunk, mellyel a fájdalmas izületet vagy végtagot tekerjük be. Ezáltal egy szorítást hozunk létre az adott területen körülbelül 1 percig. Ebben a betekert helyzetben különféle mozgásokat végzünk a pácienssel, majd gyorsan letekerjük a szalagot. Ezt többször is megismételhetjük egymás után. A folyamat hatására enyhül a fájdalom, valamint meleget érez a kezelt területen.

ULTRAHANG KEZELÉS

Az ultrahang kezelésnél úgynevezett mikromasszázst végzünk, ugyanis a kezelőfejből kibocsátott ultrahang rezgését átveszik a szövetek. Ez a rezgés pedig hőenergiává alakul át. A hő hatására pedig tágulnak az erek, fokozódik a vérkeringés és ezáltal ellazulnak a szövetek. Segítségével hatékonyan juttatható a bőrön keresztül mélyebb szövetekbe gyógyszer vagy krém.

TENS KEZELÉS

A TENS szó az angolszász transcutaneus electrical nerve stimulation keóifejezésből ered, jelentése: bőrön keresztül történő elektromos stimuláció. A kezelése fő célja a fájdalomcsillapítás, amely az idegrendszeren keresztül valósul meg. Lehet akut és krónikus fájdalom esetén is alkalmazni a megfelelő frekvencia kiválasztásával. A fájdalomcsillapítás mellett más élettani hatásai is vannak: gyulladáscsökkentés, izomlazítás, izomerősítés, értágító hatás.